Пътнотранспортните произшествия в страната ни придобиват нови измерения на мащабност. Не един е инцидентът,

...
Пътнотранспортните произшествия в страната ни придобиват нови измерения на мащабност. Не един е инцидентът,
Коментари Харесай

Притеснени родители: Няма как да сме спокойни с тези Шумахери по българските пътища

Пътнотранспортните произшествия в страната ни придобиват нови измерения на мащабност. Не един е случаят, в който жертви на " войната по пътищата " се оказват деца.

С оглед на наближаващия първи учебен ден от " Фокус " попитахме родители: Изпитват ли терзания за пътната сигурност на децата си и какво, съгласно тях,  може да се направи, с цел да изпращат децата си на учебно заведение, без съмнения за тяхната сигурност на пътя?

На въпроса " Безпокоите ли се за пътната безопасност на вашето дете, когато го изпращате на учебно заведение? ", най-често срещаният отговор беше твърдо " да ", единствените родители, които споделиха, че не се тормозят, прибавиха, че това се дължи на обстоятелството, че постоянно съпровождат децата си предвид на нежната им възраст.

Майка на две деца, едното от които в учебна възраст, отговори на въпроса, че най-вече я тормози дали е помислено достатъчно за безопасността на децата. Жената споделя, че постоянно съпровожда детето си до учебно заведение, само че след това, когато се наложи дъщеря й да се движи сама, това ще бъде мотив за съществено безпокойствие. Наблюденията й са, че водачите не се съобразяват дали пресича дете, майка с дете или майка с количка, даже когато са спрели на пешеходна пътека.

На същия въпрос друга майка показа пред нас, че е доста разтревожена.

" Сега на зелено още веднъж, дори с количката, щяха да ме " очистят ", съгласно мен беше и наркоман. Много са зле нещата! Това каре 18-то - 32-ро учебно заведение е нещо ужасно! " - прибавя майката.

" Доста е притеснително! Ние постоянно сме на косъм да ни блъснат! ", показа още една от запитаните майки.

" Много ме тормози! Напоследък с тези случаи, които зачестиха и с това безотговорно поведение на водачите ", съобщи пред нас разтревожена баба. Внучето й към момента не е в учебна възраст, само че със сигурност семейството ще съпровожда детето до учебно заведение, когато стартира да върви. Най-много я тормозят пияните и дограни водачи, точно поради безбройните случай на деца, убити на пешеходна пътека.

" Трябва да има закон за тези водачи, който да се съблюдава и да бъде праволинеен ", сподели пред " Фокус " обезпокоената баба.

Относно пътната маркировка дамата споделя, че й прави впечатление лошото положение и точно в този момент е моментът да се намерения за ободряване на маркировката и слагане на легнали служители на реда.

На въпроса за сигурността на децата на пътя Емилия Заркова, майка на три деца споделя, че определено е обезпокоена, изключително предвид ситуацията в страната и имайки на концепция и детенцето, което изгуби живота си преди няколко дни.

На същия въпрос татко на ученичка сподели, че всичко към децата го тормози, само че особено за сигурността на пътя няма по какъв начин да бъде спокоен с " тези Шумахери по българските пътища ".

Попитахме още и " Какво може да се направи, с цел да се усъвършенства сигурността на децата на пътя? ":

" Малко по-сериозна система, спрямо образованието на децата. Да им бъде обяснено по какъв начин и къде да се пресича и в случай че се постанова да се назначи и човек да им оказва помощ. ", предлага една от майките.

" Полицията да си прави работата, като ги хващат да не ги пускат, да им взимат колите и книжките и това е! ", настоява друг родител.

" Ние като родители също би трябвало да сме по-отговорни и да ги обличаме с по-ярки цветове и облекла, само че и водачите би трябвало да внимават доста! ", поучава майка на ученичка.

Родителите изрекоха разнообразни отзиви и оферти по тематиката. Повечето от тях считат, че законите би трябвало да бъдат стриктно спазвани, а наказванията за нарушителите по-тежки и безкомпромисни.

Илиана Пенова, стажант-репортер
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР